Belasting

Btw op de factuur

Wanneer je diensten levert, dan zijn deze praktisch altijd belast met 21 procent btw. De btw wordt in rekening gebracht bij je opdrachtgever, deze kan de btw vaak terug vragen bij de Belastingdienst waar wij deze aan afdragen. Btw staat dus los van je vergoeding. De werkzaamheden die je levert, bepalen het btw-tarief dat je rekent aan je opdrachtgever. Dit moet duidelijk op de factuur vermeld staan. Het maakt niet uit of je opdrachtgever een stichting, een particulier of een commercieel bedrijf is.

Onkosten en btw

We krijgen vaak de opmerking dat over onkosten geen btw hoeft te worden gerekend, dat is berust op een misvatting. Wanneer je onkosten belast op de factuur, dan gelden dezelfde btw regels als voor je werkzaamheden.

Tarieven

Verschillende btw tarieven

Lees hieronder meer over verschillende btw tarieven.

Standaard zit op diensten 21 procent btw. Wanneer je twijfelt over het btw-tarief, voer dan 21 procent in. Voel je vrij contact met ons op te nemen. Vaak kan je opdrachtgever de btw terug vragen, dus het heeft geen invloed op de kosten van je opdrachtgever, al lijkt dit wel zo aangezien we je werkzaamheden factureren en daar 21% bij optellen.

Verschillende diensten zijn met 9 procent btw belast. Dit zijn diensten die gestimuleerd worden door de overheid, maar niet volledig vrijgesteld zijn. Je kunt, wanneer je met 9 procent factureert, duidelijk aangeven waarom je vindt dat dit 9 procent moet zijn. Voorbeelden van diensten die met 9 procent btw worden belast zijn: ambachten (zoals fietsreparatie, kledingreparatie, schoenmaker, kappers), renovatiewerkzaamheden aan woningen ouder dan 2 jaar, artiesten en personenvervoer. De dienst moet duidelijk vermeld staan op de factuur.

Bepaalde diensten zijn vrijgesteld van btw omdat deze een grote bijdrage leveren aan de maatschappij. De categorieën die we noemen, is slechts een greep. Ben je van mening dat jouw dienst ook vrijgesteld is, vermeld dit dan duidelijk bij ‘overige’. Uit je factuur moet duidelijk blijken dat het om vrijgestelde diensten gaat.

Denk hierbij aan maatschappij en cultuur, zoals:

  • schrijven (niet commercieel)
  • journalistiek
  • onderwijs op een geregistreerde onderwijsinstelling
  • lesgeven aan personen onder de 21

Ook veel specialismen in de zorg zijn vrijgesteld, zoals:

  • verzorging van personen in een instelling zonder winstoogmerk
  • zorg voor de gezondheid van mensen
  • zorg betaald door de WMO en WLZ
  • kinderopvang en gastouderopvang
  • toezicht op schoolgaande kinderen tijdens de middagpauze

Ook is het mogelijk om diensten, die normaal gesproken wel met btw belast zijn, te verleggen naar je opdrachtgever. Dit is gebruikelijk in de bouw of wanneer je factureert aan buitenlandse organisaties. Je moet dan duidelijk het btw-nummer vermelden waar wij de btw naar verleggen, zodat we dit kunnen doorgeven aan de belastingdienst.

Contact

Is je interesse gewekt?

Wil je eens sparren over jouw specifieke situatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag eigen baas worden op een manier die bij jou past.